Prózák

A húsvéti nyúl eltitkolt története

Mese

Történt egyszer, amikor a Jóisten az állatokat teremtette, megalkotta a nyúkot, hogy kifejezze általa a teremtés végtelenségét, örömét és sokszínűségét.

A nyúk leginkább egy nyúlra hasonlított, de megkapta a tyúk tehetségét. Megállás nélkül ontotta magából a káprázatos színű tojásokat, melyekből folyamatosan keltek ki a kis nyuklik. A Jóisten belátta, ha nem avatkozik közbe, annyi nyukli lesz, hogy nem marad hely a többi állatnak. Magához hívatta a nyúkot, és megparancsolta neki, hogy a tojásait gyűjtse össze és évente egy alkalommal ossza szét a gyerekek között. A nyúk így is tett, minden tavasszal elvitte gyönyörű tojásait az apróságokhoz. A sok gyermek pedig izgatottan várta, mikor látogatja és lepi meg ismét szépséges ajándékaival.

Még be sem köszöntött a tavasz, a gyerkőcök már a nyúkra gondoltak, alig várva, hogy megérkezzen. Nem sokkal később a tapsifüles a rengeteg emlegetéstől nyuklani kezdett. Nyuklott reggel, nyuklott délben, nyuklott akkor is, amikor tojt. A sok rázkódástól pedig megrepedt a tojások egy része. Szegény nyúk következő tavasszal bánatosan indult körútjára épen maradt ajándékaival. A Jóisten megsajnálta, és úgy határozott, ezentúl csak a tyúk tojhat tojást, a nyúl pedig fürge lábaival eljuttatja a színesre pingált meglepetéseket a gyermekekhez.

Megkérte az állatokat, ezt tartsák titokban, senki sem tudhatja meg, hogy nem a nyuszi tojja a tojásokat. Különben törheti a fejét ismét, ha a tyúk tyuklani kezd.