Blog

Belső zarándoklatom gyümölcsei prózahéjban

Inspiráló kihívások


- Üdvözöljük az Inspiráló Körülmények Birodalmában! A recepciónál útba igazítják, merre találja személyes körülményeinek a rezidenciáját.

- Választhatok?

- Már választott. Korábbi tettei, hozzáállása, nézőpontja által már előre kijelölte privát koordinátáit.

- Én nem jelöltem ki semmit, de hagyjuk ezt! Hadd lássam a lakosztályomat!

- Máris odavezetjük!

- Itt valami tévedés lesz! Ez nem lehet az enyém! Én csak összkomfortos lakrészbe vagyok hajlandó belépni. Itt még ágy sincs. A hűtő üres, a fürdőben nincs kád, és egyetlen szekrényt sem látok. Méghogy inspiráló körülmények! Abban bíztam - ha már ide kerültem -, itt megoldást találhatok a helyzetemre. Ez vagy tévedés, vagy átverés.

- Nincs tévedés, Uram, ez az Ön lakosztálya.

- Valaki biztosan hibázott, vezessen az igazgatóhoz! Majd számonkérem ezt a baklövést!

- Úgy tudom, Ön a Súlyosbító Körülmények Birodalmából érkezett. Már ott is felelősségre vonták fenyegetőzés miatt.

- Ott legalább nem hajléktalanszállóra hasonlított a lakrészem.

- Kizárólag magának köszönheti, hogy most itt van. Jobban járna, ha elfogadná a körülményeit!

- Szóval az én hibám, hogy szóvá tettem a hiányosságokat? Reklamálok, ha nem tetszik valami, és nyilvánvaló, hogy valakinek számolnia kell emiatt! Itt ráadásul hideg is van. Hogyan tudom szabályozni a fűtést?

- Hadd hangsúlyozzam, a körülményeink jelentős részét kizárólag magunknak köszönhetjük. Korábbi attitűdjeink következményei. Ezeken idővel módosíthatunk, ha megváltoztatjuk a hozzáállásunkat, és azt hogy miként tekintünk önmagunkra. A harag, az ellenállás, a felelősség hárítása, de a bűntudat is kedvezőtlen körülményeket eredményez. Tehát amíg másokat hibáztat a kialakult helyzetért ahelyett, hogy észrevenné a saját felelősségét, sok jóra nem számítson. A fűtésre visszatérve, 18 fok van. Sajnos az energiaválság miatt nem tudunk magasabb hőmérsékletet biztosítani egyik lakrészben sem.

- Most azt akarja mondani, a gázhiányról is én tehetek?

- Mivel mindannyian az Egyesített Körülmények részesei vagyunk, valamilyen szinten mind hozzájárultunk a jelenlegi tényálláshoz. Vannak olyan körülmények, melyekre közvetlenül nem tudunk hatni, de a hozzáállásunk meghatározza, hogy a jövőben milyen helyzeteket hozunk létre. Aki árral szemben úszik, előbb-utóbb elsüllyed, vagy sziklának csapódik. Azt javaslom, fogadja el a helyzetét és hozza ki belőle a legjobbat! Bosszankodás helyett már rég kitalálhatta volna, hogyan tegye komfortosabbá a lakosztályát.

- Mi ez a csetepaté?

- Elnézést, ha megzavartuk! Az Úr most érkezett, és egy kissé körülményes. Nem fogadja el a lakosztályát.

- Persze, hogy nem fogadom el, hiszen nincs ágy, se szekrény, se fűtés...

- Nekem sincs, de nem számít. Nincs szükségem szekrényre, a ruháim egy részéből matracot csináltam, a többit pedig felveszem, hogy ne fázzak.

- De nekem a hűtőm is üres, és kád helyett csak zuhanyzóm van!

- Ez remek! Akár cserélhetnénk is! Nekem kádam van, de jobban örülnék egy zuhanyzónak, hogy minél gyorsabban megfürödhessek. Kreáltam ugyanis egy energiatakarékos hősugárzót. A gyertya elvén működik, de hamar leég. Még tökéletesítenem kell. Az üres hűtő miatt pedig ne aggódjon! Van egy kertem a közelben, ahol jól jön a segítő kéz ősz végén is. Ami a betakarított termésből maradt, szívesen megosztom Önnel. Amit lehetett, feldolgoztam, konzerváltam, a felesleget pedig eladtam.

- Akkor miért nem vett már legalább egy ágyat?

- Vehettem volna, de már megszoktam, hogy a ruhákból készített matracon alszom. Nincs szükségem ágyra. Másra gyűjtök. Öntözőrendszer kiépítését tervezem. És szeretném megoldani, hogy télen is tudjak termelni. Ön mivel foglalkozik?

- Lazacfarmot működtetek, de már nem sokáig. A gazdasági helyzet miatt a csőd szélére kerültem.

- Milyen szerencse, hogy találkoztunk! Épp egy akvapónia kialakításán töröm a fejem. Egy összefogással mindketten jól járnánk!

- Nem is ismerem, miért kellene megbíznom magában? Azt se tudom, hogyan került ide?

- Saját elhatározásomból jöttem, ezért lakosztályt is választhattam.

- Akkor biztosan megőrült, hogy ilyet választott.

- Dehogy! A nehezebb körülmények tesznek igazán kreatívvá.