Blog

Nőnek lenni


Nőnap kapcsán elgondolkoztam, mit is jelent nőnek lenni ma, és mit jelent Nőnek lenni valójában. A kettő között egyre szélesedik a szakadék. Nem is csoda, hiszen még mindig ugyanazokat az évezredes, eltorzult programokat futtatjuk, ahelyett, hogy felülírnánk azokat.

Nőként érdemes végiggondolni, milyen mintákkal, értékrenddel azonosulok, és megvizsgálni, egyezik-e mindez a szívemben megbújó, ősi, női minőséggel. Feltenni a kérdéseket: Biztos, hogy csak akkor lehetek teljes, ha gyerekeket szülök? Csak akkor lehetek boldog, ha párkapcsolatban élek? Csak akkor lehetek jó anya, ha feláldozom önmagam? Milyen elvárások azok, amelyek egymást ellehetetlenítő szerepekbe kényszerítenek? Milyen program az, amelyik a nők nyakába varrja a bűnök eredetét, és azt sulykolja, nőnek lenni hátrány? Milyen minta az, amely a nőt a testével azonosítja, és megpróbálja betuszkolni egy ideálisnak beállított képbe? Milyen program sugallja, hogy egy nőnek csábítania kell? Milyen hitrendszer az, amelyik bűntudatot kelt a nőben, ha ki mer lépni egy alárendelt szerepből, egy bántalmazó kapcsolatból? Milyen program az, amely hatalmi harcok színterévé teszi a házasságot, párkapcsolatot?

Ideje lenne megkérdőjelezni a generációk óta örökített mintákat. Attól, hogy az őseim eszerint éltek, még nem biztos, hogy igaz és követendő. A bennem élő Nő most már hátat fordít ezeknek a programoknak, mert felismerte, hogy mindezek a női minőség megnyomorítása, elkorcsosulása felé vezetnek. A bennem élő Nő már a forrásból merít, amikor a nő még NŐ volt: szelíd, szabad, szeretetteli, ragyogó, eredeti, befogadó, elfogadó, odaadó, megértő...

Kedves nőtársaim, emlékezzünk együtt, mit is jelent valójában Nőnek lenni! Kezdetnek az is elég, ha felismerjük, mit nem jelent. És nem lesz közöttünk több házisárkány, áldozat, csábító, szenvedélybeteg, csapodár, testképzavaros, kishitű, féltékeny, gyenge, elférfiasodott stb. De a változáshoz a férfiak hozzáállására, változására is szükség van. Ahogy Müller Péter mondja: "igazán Nőnek lenni csak egy igazán Férfi mellett lehet." A Férfinak meg kell látnia társában a Nőt, hogy kiszabadíthassa a Tündért. Ez a Tündér szelídíti meg a Férfiban dúló ösztönerőket, és emeli őt vissza a szív terébe, teremtői minőségébe. Ekkor a Férfi és a Nő kapcsolata játszmák helyett közös varázslat színterévé válik a szeretet befogadása és kiárasztása által.

Éljünk eszerint, és valóban boldog lesz a nőnap!