Blog

Belső zarándoklatom gyümölcsei prózahéjban

A szabadságot választom


"A szabadság, a szabadság egy nagyon híres dal, a kottáját nem láttam sohasem." (Presser Gábor, Szabadságdal)

Mit jelent szabadnak lenni? Megvalósítható-e a szabadság? Csak egy elvont eszmény, vagy gyakorolható is? Aktuális és egyben örök kérdések.

Maga a fogalom talán mindenkinek mást jelent, valakinek a nyári pihenést, valakinek a karantén hiányát, a korlátozások feloldását, másnak a börtönből való menekülést, megint másnak az elnyomás végét. Számomra elsősorban a félelmek, hiedelmek, az elme korlátai alól való felszabadulást, a választás szabadságát jelenti. Hogy az lehetek, aki lenni szeretnék. Megtapasztaltam, milyen félelemben, tudatalatti programjaim fogságában élni. Megtapasztaltam a szembenézés és a szabadulás folyamatát is. Megértettem, hogy a valódi szabadság bennem kezdődik, önmagam megismerésével. Amíg nem ébredek rá, hogy valójában korlátlan lény vagyok, addig a tapasztalataim azt tükrözik, hogy nem vagyok az, hogy határok közé szoríthat bármi és bárki.

"A különbség aközött, amit megteszünk, és amire képesek lennénk, megváltoztathatná a világot." (Gandhi)

Véleményem szerint az igazán lényeges kérdés így hangzik: merek-e szabad lenni? Vállalom-e az ezzel járó felelősséget, következményeket? Elég bátor vagyok-e, hogy nemet mondjak arra, ami ellentétes a meggyőződésemmel? Felismerem-e, hogy mindig van választásom? Van-e bátorságom szembenézni a saját hazugságaimmal, illúzióimmal?

"Szabadok vagyunk, ha van bátorságunk élni is vele." (Rose Tremain)